Celiakia oznacza całkowity brak możliwości spożywania glutenu. Dlatego w diecie osoby chorej na celiakię należy unikać takich produktów, jak pszenica, owies, jęczmień i żyto. W ostatnich latach bardzo modne stało się stosowanie diety polegającej na unikaniu glutenu, jak ma to miejsce w przypadku celiakii.
Jedzenie bezglutenowe – jak wpływa na utratę wagi?
Osoba cierpiąca na chorobę taką jak celiakia nie może spożywać takich pokarmów, jak pszenica czy owies, które są równie ważne w diecie człowieka. Osoby takie muszą przestrzegać bardzo restrykcyjnej diety, ponieważ ich żołądek nie toleruje glutenu. W takim przypadku mogą one doświadczyć poważnych problemów zdrowotnych. Należy zauważyć, że dieta osoby chorej na celiakię jest znacznie droższa niż dieta osoby zdrowej.
Żywność bezglutenowa jest znacznie droższa ze względu na bardziej skomplikowane przetwarzanie i produkcję
Ostatnio dość popularne stało się spożywanie różnych produktów i potraw bezglutenowych. Zwolennicy tego typu diety twierdzą, że można w ten sposób szybko i skutecznie stracić sporo na wadze.
Czy dieta bezglutenowa jest rzeczywiście skuteczna?
Wiele znanych osób twierdzi, że schudły stosując ten rodzaj diety. Prawdą jest, że niektóre produkty spożywcze, takie jak pizze czy ciastka przemysłowe, zawierają gluten i są dość wysokokaloryczne. Nie jest to jednak powód, aby zaprzestać spożywania glutenu. Ten rodzaj diety jest przeznaczony dla osób, które nie tolerują glutenu. Jeśli dana osoba ma pewną wrażliwość na gluten, może odnieść korzyści z diety bezglutenowej, zwłaszcza pod względem zdrowotnym. Jednak ten rodzaj diety nie powinien być alternatywą dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Należy pamiętać, że gluten występuje w dużym procencie w wielu produktach spożywczych, co utrudnia stosowanie diety bezglutenowej w celu zrzucenia zbędnych kilogramów.
Gluten powstaje z białek obecnych w zbożach, dlatego żywność bezglutenowa zawiera dużo węglowodanów, a mało białka. Ponieważ zawierają mało białka, apetyt jest mniej syty, więc chory musi jeść dużo więcej. Z tego powodu nie są one zbyt zalecane ani rekomendowane, jeśli chodzi o odchudzanie. Innym negatywnym aspektem diety bezglutenowej jest spożywanie mniejszej ilości błonnika niż jest to konieczne, co powoduje pewne problemy trawienne. Żywność bezglutenowa ma mniej smaku niż inne produkty spożywcze, dlatego też zazwyczaj zawiera w swoim składzie sporą ilość cukrów.
Jeśli dania bezglutenowe, to wykwintna sałatka z jarmużem, kozim serem i migdałami – znajdziesz tam, łatwy przepis na przepyszne danie które zaskoczy Twoich najbliższych.
Podsumowanie wpisu o odchudzaniu dzięki diecie bezglutenowej
Nie udowodniono, że spożywanie żywności bezglutenowej pomaga w utracie wagi. Jest to moda, której celem jest popularyzacja żywności bezglutenowej, a tym samym zwiększenie jej dostępności na rynku.
Najlepszym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów jest stosowanie zrównoważonej i zdrowej diety, a także regularne ćwiczenia fizyczne. Należy zapomnieć o tak zwanych dietach cud i postawić na serię zdrowych nawyków.