Płatki owsiane to bardzo popularny produkt jednak wielokrotnie niedoceniany. Zawierają dużą ilość składników odżywczych, tj. białka, witamina B6 oraz żelazo.
W czym tkwi fenomen płatków owsianych?
Dodatkowo można w nich znaleźć magnez, wapń, potas i cynk. Płatki owsiane są wysokokaloryczne. W 100 g płatków owsianych znajduje się 366 kalorii. Zapewnią dużą dawkę energii na cały poranek. Do tego są bardzo sycące i dlatego to dobry produkt dla osób, które się odchudzają. Więcej interesujących pomysłów na odchudzające przekąski znajdziesz w serwisie https://www.podwieczorek.pl/.
Co ciekawe płatki owsiane zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają starzeniu się skóry. To nie wszystko. Świetnie sprawdzą się jako środek pielęgnujący i oczyszczający skórę. Peeling z płatków owsianych będzie idealny dla osób o wrażliwej skórze. Ponadto z płatków owsianych można robić wysoko białkowe, zdrowe ciasteczka. Warto przyjrzeć się bliżej temu niezwykłemu produktowi.
Owsianka
- 1l mleka lub wody
- 1 szklanka płatków owsianych
- ewentualne dodatki: rodzynki, żurawina, orzechy, jabłka, truskawki, wiórki kokosowe, miód, cukier
Zagotować mleko/wodę. Zmniejszyć ogień. Wsypać płatki oraz ewentualne dodatki. Gotować na małym ogniu, aż mleko/ woda zgęstnieje. Jeść na ciepło.
Peeling
- 2 łyżeczki płatków owsianych
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka ciepłego mleka
- 1 łyżka miodu
Płatki rozdrobnić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Gotowy produkt delikatnie wmasować w skórę. Następnie spłukać ciepłą wodą.
Ciastka
- 100 g masła
- 80 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 130 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 160 g płatków owsianych
- 50 g rodzynek
Masło ubić z cukrem. Następnie ubijać z jajkiem. Dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sól i miksować do połączenia się składników.
Dodać płatki owsiane i rodzynki, dalej miksować. Gotowe ciasto odstawić na około 30 minut do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżyć dłonie. Z ciasta formować małe kulki. Ułożyć je na blasze w dużych odstępach, następnie spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 15 minut.