Składnikami odżywczymi, które dostarczają organizmowi najwięcej energii, są węglowodany. Dlatego też powinny być one obecne w każdej diecie, którą uważa się za zdrową i zrównoważoną. Jednak wiele osób eliminuje je ze swojej diety, nie biorąc pod uwagę, że w dłuższej perspektywie może to prowadzić do problemów zdrowotnych. Kluczem jest wybór węglowodanów, które nie są szkodliwe dla organizmu.
Jak i kiedy należy spożywać węglowodany?
Przede wszystkim należy wiedzieć, że węglowodany dzielą się na proste i złożone. Te pierwsze nazywane są cukrami i można je znaleźć w owocach, warzywach i niektórych zbożach. Te rodzaje węglowodanów powinny być obecne w codziennej diecie. Węglowodany złożone znajdują się w ryżu, chlebie, makaronie razowym i płatkach owsianych. Pokarmy te dostarczają organizmowi dużo błonnika i energii. Węglowodany są naprawdę korzystne w dwóch porach dnia: podczas śniadania i po wysiłku fizycznym.
Zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych podczas śniadania, ponieważ pomagają one zaspokoić apetyt i dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości energii. Można wybierać pełnoziarniste płatki zbożowe lub owsiane o niskiej zawartości cukru i łączyć je z nabiałem lub orzechami. Węglowodany doskonale nadają się do odzyskiwania sił po wysiłku fizycznym. Podczas uprawiania sportu organizm traci dużo glikogenu. Spożywanie węglowodanów pomaga organizmowi szybko odzyskać siły. Szklanka mleka z beztłuszczowym kakao lub banan to produkty, które pomogą Ci odzyskać utraconą energię.
Pamiętaj, że zdrowa dieta jest także bardzo ważna dla Twojej skóry. Wejdź na https://znamiona.pl, jeżeli chcesz wiedzieć, jak o nią dbać i jaką dietę zastosować.
Węglowodany, które są korzystne dla zdrowia.
- Płatki owsiane to obowiązkowy element Twojej diety. Dostarcza sporej ilości węglowodanów i błonnika, dzięki czemu ich przyswajanie przebiega wolniej i jest korzystne dla trawienia. Doskonale nadaje się na śniadanie lub po ćwiczeniach. Płatki owsiane to pokarm, który doskonale łączy się z innymi produktami spożywczymi, takimi jak jagody, mleko czy orzechy.
- Innym pokarmem bogatym w korzystne dla zdrowia węglowodany jest banan. Jest to również owoc bogaty w potas, co sprawia, że idealnie nadaje się do spożywania po uprawianiu sportu.
- Makaron razowy to kolejny pokarm bogaty w węglowodany, który powinien znaleźć się w Twojej diecie. Oprócz wspomnianych węglowodanów, dostarcza organizmowi dużo błonnika, który jest idealny do zaspokojenia apetytu.
- Jogurt jest bardzo polecanym produktem spożywczym, ponieważ dostarcza organizmowi dużo białka i wysokiej jakości węglowodanów. Ważne jest, aby unikać jogurtów zawierających cukier, a zamiast nich wybierać jogurty naturalne. Nie ma nic zdrowszego niż rozpoczęcie dnia od jogurtu naturalnego z płatkami owsianymi lub orzechami.
- Ryż brązowy dostarcza sporej ilości węglowodanów, które są korzystne dla organizmu. Dostarcza również dużo błonnika i białka. Ryż brązowy można łączyć z gotowanymi warzywami lub jako dodatek do mięsa lub ryb.
- Figi są jednym z najbardziej bogatych w węglowodany produktów spożywczych. Jakby tego było mało, są one bogate w błonnik. Można je jeść jako deser lub dodawać do sałatek.